Vista general del Pla de Sant Tirs. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
El terme de Ribera d'Urgellet, situat al bell mig de la comarca, s'estén a banda i banda del riu Segre, des del riu de Pallerols, a ponent, fins al Montsec de Tost, al sud-est. Al nord, arriba fins a llindar amb el terme de la Seu d'Urgell i al sud acaba a la part baixa del riu de Lavansa. A més dels rius ja citats, drenen el municipi el riu de Tost i el tram final del de Castellbò, a més de diversos torrents. També hi passen els recs dels Quatre Pobles i de l'Olla i Segalers.
Travessen el terme les carreteres generals C-14 (antiga C-1313) i N-260, a tocar de les quals hi trobem els nuclis més poblats del terme (el Pla de Sant Tirs, Arfa, Adrall i la parròquia d'Hortó). A Castellar de Tost i Montan s'hi arriba per carreteres locals asfaltades.
La major part de l'actual terme de Ribera d'Urgellet havia pertangut, durant l'època medieval, al capítol de la catedral d'Urgell, tot i que els vescomtes de Castellbò els ho disputaven. Esment a part mereix el mític cavaller Arnau Mir de Tost, que conquerí als sarraïns la vall d'Àger.
Al terme de Ribera d'Urgellet hi ha algunes de les explotacions ramaderes més grans i modernitzades de la comarca, amb extensos prats de pastura. L'activitat econòmica s'ha anat diversificant darrerament amb l'impuls turístic, que es tradueix en l'obertura de diversos establiments de restauració i allotjaments rurals. (A la vostra dreta la població d'Arfa).

 

El kàrting. Als afores del Pla de Sant Tirs, trobareu les instal·lacions del Kàrting El Pla, amb una pista de 1.300 metres. El centre disposa de monitors especialitzats i ofereix el lloguer de karts d'una i de dues places.

El romànic. El monument romànic més interessant del terme és l'església de Sant Martí de Tost. Per això dediquem una explicació més acurada al final d'aquesta pàgina sobre els seus orígens i la seva història, a banda de la corresponent fotografia que podeu veure també ampliada si ho desitgeu.
Els altres vestigis romànics són Sant Esteve de Sauvanyà, Sant Frutiós de Fontelles, Sant Genís de Tost i les ruïnes de Sant Pere de la Parròquia.

Les neules. Malgrat que les neules s'acostumen a associar a les festes de Nadal. Tanmateix, des de ja fa anys el seu consum s'ha estès all llarg de l'any, en gran part gràcies a les varietats que s'han anat creant, de tal manera que s'han convertit en un producte de rebosteria que ve de gust a qualsevol hora, soles o acompanyant altres delícies com ara crema, nata, gelat, xocolata...
L'artesà Miquel Romeu elabora neules artesanals al Pla de Sant Tirs. A més d'especialitats molt diverses: neules, "cubanos", vanos, tulipes i "xiquitillos", a més d'una de molt particular: els menairons del Pla
Es fan visites comentades de mitja hora per un màxim de 20 persones. Per concertar prèviament cal trucar al telèfon .


 
LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 104,90 km2 Montan de Tost 3r diumenge de maig
Població 741 habitants Arfa Diumenge de Pentecostes
Ajuntament
Adrall 1r diumenge de juliol
Bombers 085 (Recomanat) El Pla de St Tirs 2n diumenge d'agost
Farmàcia Adrall La Parròquia 2n diumenge de juliold
CASES DE  PAGÉS Els Hostalets Últim diumenge de setembre
Adrall Cal Miqueló Castellar de Tost Segon diumenge de novembre
* Cal Xico ESPORTS D'AVENTURA
El Pla de St Tirs Cal Font Kàrting el Pla Tel.
Arfa Borda Requena * *

 
El terme de Tost i el seu castell estan documentats ja des de l'any 815, mentre que la referència històrica més antiga de l'església de Sant Martí de Tost data de l'any 1030. És situat a 785 metres d'altitud, dominant la vall on hi ha les restes de l'antic castell de Tost. Al segle XI en fou senyor Miró, pare del famós Arnau de Tost, fundador de la dinastia vescomtal d'Àger. Fou a petició seva que el temple fou consagrat l'any 1040 per Bisbe Eribau d'Urgell i fundat pel mític cavaller Arnau Mir de Tost i la seva muller Arsenda.
L'edifici és d'una sola nau i conté importants vestigis de l'església original, tot i que gran part de la construcció és d'època gòtica o posterior.
Són destacables les tres finestres de doble esqueixada que s'obren a la façana sud i una porta paredada oberta en arc de mig punt format per dovelles.
Procedents de Sant Martí de Tost es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (al Palau Nacional de Montjuïc, Barcelona), diversos elements d'un baldaquí de l'altar, dels ss XII-XIII.
El lloc pertangué a la senyoria del capítol d'Urgell.
El municipi fou independent fins el 1968, moment en que s'anexionaren diverses poblacions en l'actual municipi de Ribera d'Urgellet.

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell