Església de Sant Andreu (Clica per veure la imatge més gran)
La vila d'Oliana es troba a la part sud de la comarca de l'Alt Urgell i s'estén a l'esquerra del Segre, entre la serra del Turp i el congost dels Espluvins. L'aigua hi és abundant, a més del riu Segre, amb els embassaments d'Oliana i de Rialb, i de diversos rius, com ara el de Reixà, el de la Flor i el de la Mora Comdal, el terme és regat per la segla del Molí i hi trobem diverses fonts. Oliana és el segon poble de la comarca, amb 2000 habitants. El nucli antic és assentat dalt d'un turó, al marge esquerre de l'ampla vall que fa el riu Segre, i al peu mateix dels primers contraforts del pirineu: massís de Sant Honorat i les Serres de les Canals, d'Oliana, d'Aubenç i de Turp, com apuntàvem abans.
Al peu de la "Roca de les Hores", trobem El Castell, restaurat, i avui dia amb les cases disperses al pla. Al davant de la Serra de Turp i citat en l'acta de consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell, l'any 839, com "lazouez", el nucli de Les Anoves. L'any 1977 quedà deshabitat.
Aquestes valls són habitades des de la prehistòria. El curs del riu Segre fou i és una via natural de comunicació. En molts indrets s'ha trobat restes d'antics pobladors. Una colònia romana s'establí, probablement a les rodalies d'El Castell.
En dóna testimoni l'ara funerària que servia de suport a l'altar de l'església de Sant Andreu del Castell. D'aquí la hipòtesi que l'etimologia d'Oliana sigui d'origen llatí. Aquesta església romànica és el monument més important. És menuda, i hi apareixen tres èpoques diferents. Fou refeta i consagrada pel Bisbe d'Urgell Eribau, l'any 1037.
El poble es desplaçà del Castell al lloc actual. L'església parroquial té un fragment de mur i una finestra romànica, a la banda nord. El poble formava un recinte emmurallat. En són restes el "Vall de Dalt" i el "Vall de Baix", és a dir, l'exterior de les muralles, i amb els portals tancaven la població.
Entre els fills il·lustres d'Oliana mereix un esment especial el pedagog, historiador i musicòleg mossèn Albert Vives i Mir
La base econòmica d'Oliana, tradicionalment agrària, s'ha vist alterada aquests últims temps per diversos factors. D'una banda, la construcció del pantà que porta en nom de la vila i cap del municipi i que fou inaugurat l'any 1959. D'altra, la instal·lació, als anys seixanta, de la fàbrica de petits electrodomèstics Taurus, de la qual en va passar a dependre, directa o indirectament, la major part de la població. Més recentment, el sector industrial s'ha diversificat amb petites iniciatives empresarials, recolzades per un programa Leader de la Unió Europea. Els serveis i el turisme van creixent en dinamisme i incidència socio-econòmica. Entre els projectes de futur cal destacar el d'una llenca d'aigua estable a la cua de l'embassament de Rialb.
Vista general d'Oliana
Oliana es troba actualment en un moment clau per al seu desenvolupament econòmic i social. La constitució del consorci Galaus, gestor del programa Leader II, ha permès reforçar el sector de serveis i industrial i ha obert noves perspectives de futur. La inversió pública es fa també evident amb actuacions com la restauració de l'antic "pou del gel" o el projecte de museu de ciències naturals.
Gairebé tota la població del municipi es concentra a la vila d'Oliana. La resta viu als nuclis de les Anoves i del Castell d'Oliana.

 

El Pou del Gel. Als afores d'Oliana, vora el riu de la Flor, es pot visitar l'antic Pou del Gel. Es tracta d'una singular construcció, totalment soterrada, de base circular i acabada en volta de mitja esfera. 
S'hi accedia per un túnel estretíssim, en forma de ziga-zaga. En aquest pou s'emmagatzemava el glaç que, per congelació natural, s'obtenia en basses situades a l'exterior. 
Per tal de facilitar l'accés dels visitants, ara s'hi ha obert un altre túnel, on s'ha muntat una exposició permanent sobre pous de gel d'arreu. El gel a l'estiu també era una font de recursos econòmics atès que es comercialitzava i "s'exportava" fins i tot a Calcuta!

El romànic. El monument romànic més interessant del terme d'Oliana és l'església de Sant Andreu del Castell. L'edifici és d'una nau coberta amb volta de canó i closa amb un absis de planta semicircular amb arcuacions llombardes a l'exterior. El campanar és una torre quadrada, amb dos pisos que sobresurten per damunt de la coberta de la nau. També conté elements romànics l'església de Santa Eulàlia de les Anoves.

La música. A Oliana hi ha una forta tradició musical. Aquest fet es tradueix en les activitats que porta a terme l'Escola Municipal de Música i en la celebració, els mesos de juny i juliol, del Festival de Joves Intèrprets, amb un atractiu programa que ofereix concerts de nous valors amb projecció internacional. 
En l'àmbit popular, convé destacar el cor de Caramelles, que cada any amenitza la Pasqua pels carrers de la vila, i la coral de Sant Andreu.


 
LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 31,92 km2 Oliana 2 d'agost
Població 1.844 habitants El Castell d'Oliana 11 de setembre
Ajuntament Tel. ARTS I TRADICIONS
Bombers 085 (Recomanat) Dinar de Carnaval Dimarts de Carnaval
Farmàcia Tel. Els Armats Processó de la Passió
C.A.P. Divendres Sant *
CÀMPING * Festival de joves interprets, juny i juliol
Oliana MERCATS FIRES
GASOLINERA * Dissabtes Tots Sants, 1 de novembre
Av. del Solsonès, 26 * * *

 
Torna a la pàgina principal

 
Dades extretes de l'opuscle "Els colors del Pirineu" editat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell